08/08/2019 | Geschreven door: Emma | Categorie: HR

Wat is het verschil tussen uitzendarbeid, detachering en project sourcing?

Binnen Select Group bieden we verschillende HR oplossingen aan, onder verschillende contracten: vaste aanwerving van onbepaalde duur, bepaalde duur, uitzendarbeid en projectsourcing. Sommige van die contractvormen worden weleens door elkaar gehaald. Waar zit het verschil?

Consultants kom je vandaag tegen in IT, Finance, Engineering. Kortom tal van sectoren! Ze werken meestal onder project sourcing contracten. Het is geen compleet nieuwe contractvorm maar toch is het verschil met uitzendarbeid of detachering niet altijd duidelijk voor iedereen.

“Projectsourcing geeft bedrijven de mogelijkheid om projecten door externe specialisten te laten uitvoeren. De werknemers van projectsourcingbureaus zijn specialisten in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, technici, financiële specialisten, marketeers, juristen, HR-medewerkers…”

(definitie Federgon)

“Projectsourcing geeft bedrijven de mogelijkheid om projecten door externe specialisten te laten uitvoeren. De werknemers van projectsourcingbureaus zijn specialisten in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, technici, financiële specialisten, marketeers, juristen, HR-medewerkers…” (definitie Federgon)

Select Projects biedt bedrijven in de Life Sciences ondersteuning aan de hand van zulke specialisten. De medewerkers van Select Projects voeren projecten uit bij klanten in België, in verschillende sectoren. De projecten zijn afgebakend in tijd maar kunnen verlengd worden. Organisaties die de hulp inroepen van Select Projects rekenen op specialisten om hun bij te staan bij zeer specifieke opdrachten, opdrachten die ze zelf niet kunnen uitvoeren omdat ze de nodige kennis missen.

Ook in de zorgsector wordt project sourcing toegepast. Verpleegkundigen van Select Medical werken op projectbasis en worden in zorginstellingen gevraagd waar een nijpend tekort heerst. Op die manier kunnen medewerkers van Select Medical hun vaardigheden op verschillende afdelingen ontwikkelen en kunnen ziekenhuizen en zorgcentra rekenen op extra ondersteuning.

Start je als medewerker bij Select Projects of Select Medical, dan teken je een contract van onbepaalde duur. Select Projects of Medical is werkgever en ondersteunt zijn specialisten met verdere opleidingen, vragen over hun carrière en evaluaties. Zij zoeken nieuwe projecten of krijgen aanvragen van klanten en matchen die met hun bestaande pool aan experten.

Met project sourcing ontwikkel je jouw talent bij verschillende organisaties. Je hebt afwisseling maar hebt ook een grote werkzekerheid, dankzij de aanvraag die je werkgever krijgt. Als project sourcer kies je voor een engagment op lange termijn met je werkgever en op kortere termijn met je klant.

Detachering?

“Een onderneming waarvan de zetel buiten België is gevestigd, kan zijn werknemers naar België detacheren, dwz. deze werknemers in België tijdelijk tewerkstellen.”

(Definitie Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Project Sourcing en Detachering worden vaak door elkaar gehaald, toch zit er een nuance tussen de twee. Bij detachering komt een internationaal aspect kijken. Aangezien Select Projects en Select Medical Belgische ondernemingen zijn die hun medewerkers aan het werk zetten op projecten in België, is er geen sprake van detachering.

Project Sourcing wordt weleens verkeerdelijk detachering genoemd, met een negatieve connotatie. Bij detachering is er een grote fysieke afstand tussen werkgever en werknemer, jij zit als werknemer in het buitenland. Die afstand kan je soms ook ervaren bij project sourcing-bureaus: medewerkers voelen zich in de steek gelaten door hun werkgever maar kunnen ook niet terecht bij hun opdrachtgever. Ze worden aan hun lot overgelaten en van project naar project gestuurd. Zulke project sourcing-bureaus worden dan vaak omschreven als detachering-bureaus.

De negatieve connotatie van detachering is zeker niet van toepassing bij de bedrijven binnen Select Group: het kiezen van projecten gebeurt steeds in overleg, er is een open communicatie en met tal van initiatieven versterken we de verbondenheid onderling.

Wat dan met interimarbeid?

“Bij uitzendarbeid wordt een uitzendkracht (werknemer) in dienst genomen door een uitzendbureau (werkgever) met de bedoeling om te worden uitgeleend aan een gebruikende onderneming (klant van het uitzendbureau) en daar tijdelijke arbeid te verrichten.”

(Definitie Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Er is een zekere overeenkomst tussen interimarbeid en project sourcing: je voert een opdracht uit, die jouw wordt voorgesteld door je werkgever. Op het werk zelf, ben je geen intern lid, maar werk je voor een centrale partij. Toch zijn er grote verschillen: als interimmer werk je met weekcontracten die hernieuwd worden. Projectmedewerkers hebben een contract van onbepaalde duur. Project sourcing biedt meer stabiliteit, interimarbeid meer vrijheid.

Een ander verschil is de opvolging. Als interimmer heb je contact met het uitzendkantoor over praktische zaken als maaltijdcheques en contracten. Er worden geen evaluaties ingepland, je krijgt geen opleidingen en er wordt niet gevraagd naar je verdere carrière. Bij project sourcing ga je een engagement aan op lange termijn, als interimmer op korte termijn.

Project sourcing in verschillende sectoren

Project sourcing als contractvorm komt voor in verschillende sectoren. Beroepsfederatie Federgon licht in het jaarverslag de verdeling toe. 

Wil je weten of project sourcing iets voor jou is? Ingenieur of technisch talent? Neem contact op met de collega’s van Select Projects. Ben je een verpleegkundige? Neem dan een kijkje op de website van Select Medical.

Cijfers Federgon Jaarverslag 2018