10/07/2019 | Geschreven door: Emma | Categorie: HR

Heb ik recht op opleidingscheques?

Binnenkort zal elke werknemer in de Vlaamse privésector recht hebben op 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies. Sommige werknemers die buiten de werkuren nog een opleiding willen volgen, kunnen gebruik maken van opleidingscheques. Maar wat zijn dat nu juist? En wat verandert er?

Werknemers die recht hebben op opleidingscheques betalen maar de helft van hun inschrijvingsgeld. De Vlaamse overheid betaalt de rest. De ontslagnemende regering wil met de nieuwe maatregelen werknemers aansporen om te blijven bijleren.

Wie kan aanspraak maken op deze cheques?

Alleen werknemers of uitzendkrachten die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijke Gewest wonen hebben er recht op. Ook Europeanen die hier werken kunnen er gebruik van maken.

Of je nu kort-, midden-, of hooggeschoold bent, iedereen heeft recht op opleidingscheques. Alleen moet je wel je diploma secundair onderwijs op zak hebben. Zij die al een universitaire of hogeschool opleiding gevolgd hebben, komen echter in aanmerking enkel op voorwaarde dat ze kiezen voor loopbaangerichte opleidingen.

Andere voorwaarden zijn dat werknemers de opleiding uit eigen initiatief gekozen moeten hebben en ze ook zelf betalen. Bovendien kan je niet zomaar elke opleiding volgen. Voor een overzicht voor opleidingen die recht geven op Vlaams opleidingsverlof neem je best een kijkje in de opleidingsdatabank.

Wat verandert er vanaf september?

Vanaf het schooljaar 2019-2020 verandert de regelgeving. Wie nog een opleiding volgt die startte voor 1 september 2019 (waarvoor je betaald educatief verlof opnam en opleidingscheques gebruikte) kan je betaald educatief verlof blijven opnemen tot en met het derde jaar van de opleiding. De uiterlijke datum daarvoor is 31 december 2021. Dit geldt ook voor opleidingen die niet in de opleidingsdatabank zijn opgenomen.

Werknemers die opleidingscheques wil bestellen voor een opleiding die van start gaat vanaf 1 september, moeten wél hun gewenste opleiding terugvinden in de databank.

Wil jij ook je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt verhogen? De career coaches van Select geven je graag advies op maat.

Bron: http://tiny.cc/i7ei9y