10/07/2019 |
Geschreven door: Emma |
Categorie:
HR
Heb ik recht op opleidingscheques?
Binnenkort zal elke werknemer in de Vlaamse privésector recht hebben op 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies. Sommige werknemers die buiten de werkuren nog een opleiding willen volgen, kunnen gebruik maken van opleidingscheques. Maar wat zijn dat nu juist? En wat verandert er?
Werknemers die recht hebben op opleidingscheques betalen maar de helft van hun inschrijvingsgeld. De Vlaamse overheid betaalt de rest. De ontslagnemende regering wil met de nieuwe maatregelen werknemers aansporen om te blijven bijleren.
Wie kan aanspraak maken op deze cheques?
Alleen werknemers of uitzendkrachten die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijke Gewest wonen hebben er recht op. Ook Europeanen die hier werken kunnen er gebruik van maken.
Of je nu kort-, midden-, of hooggeschoold bent, iedereen heeft recht op opleidingscheques. Alleen moet je wel je diploma secundair onderwijs op zak hebben. Zij die al een universitaire of hogeschool opleiding gevolgd hebben, komen echter in aanmerking enkel op voorwaarde dat ze kiezen voor loopbaangerichte opleidingen.
Andere voorwaarden zijn dat werknemers de opleiding uit eigen initiatief gekozen moeten hebben en ze ook zelf betalen. Bovendien kan je niet zomaar elke opleiding volgen. Voor een overzicht voor opleidingen die recht geven op Vlaams opleidingsverlof neem je best een kijkje in de opleidingsdatabank.
Wat verandert er vanaf september?
Vanaf het schooljaar 2019-2020 verandert de regelgeving. Wie nog een opleiding volgt die startte voor 1 september 2019 (waarvoor je betaald educatief verlof opnam en opleidingscheques gebruikte) kan je betaald educatief verlof blijven opnemen tot en met het derde jaar van de opleiding. De uiterlijke datum daarvoor is 31 december 2021. Dit geldt ook voor opleidingen die niet in de opleidingsdatabank zijn opgenomen.
Werknemers die opleidingscheques wil bestellen voor een opleiding die van start gaat vanaf 1 september, moeten wél hun gewenste opleiding terugvinden in de databank.
Wil jij ook je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt verhogen? De career coaches van Select geven je graag advies op maat.
Bron: http://tiny.cc/i7ei9y
Andere relevante artikelen
10 juli 2019
Rechtstreeks solliciteren bij een werkgever of via een recruiter? Wat is het verschil?
Wanneer je op zoek bent naar een job zijn er een aantal manieren om die te vinden: je kan zelf aan de slag en door jobboards scrollen, je kan jouw droomwerkgever rechtstreeks contacteren of je kan een recruiter ter hand nemen. Maar wat is nu de beste methode?
Er bestaan verschillende manieren om een job te zoeken. Soms is het beter rechtstreeks naar een werkgever te stappen en soms ga je best via een recruiter. We zetten even de voor- en nadelen van elke methode op een rijtje.
Rechtstreeks solliciteren
Heb je een openstaande vacature gezien bij een firma die je aanspreekt en wil je hier graag solliciteren? Waag je kans! Informeer eventueel op voorhand of deze vacature weldegelijk nog open staat en zet al je troeven in. Maar wees niet verbaasd als je na een aantal weken nog geen antwoord hebt gekregen. Wanneer je rechtstreeks solliciteert, kan het soms wat langer duren. Bedrijven hebben immers niet altijd een dedicated aanwervingsteam.
Is er geen vacature, dan wordt het moeilijk. Je kan dan best een contactpersoon binnen het bedrijf kennen om te vermijden dat je sollicitatie verticaal wordt geklasseerd. Ook hier zal je langer op een antwoord moeten wachten. Bovendien hebben sommige grote bedrijven een vaste rekruteringspartner en zullen ze jouw sollicitatie dus niet zelf bekijken. Hier kan je altijd naar vragen.
Je CV zomaar rondsturen naar tientallen bedrijven, wordt niet geapprecieerd. Niet door werkgevers en niet door recruiters. Wil je na die massale rondvraag nog hulp inroepen van een recruiter, zal die minder snel geneigd zijn je te helpen want je CV is al bekend bij tientallen werkgevers.
Nadelen? Een langere wachttijd en bij sommige bedrijven kan het niet omdat ze werken via een vaste rekruteringspartner
Solliciteren via een recruiter
Wil je een streepje voor hebben bij je sollicitatie? Ga dan te raden bij een recruiter. Dit zijn professionals in solliciteren. Ze weten hoe ze hun klanten moeten benaderen, hoe ze jouw CV aantrekkelijk kunnen maken en hoe ze moeten aandringen wanneer het stil blijft.
Vaak hebben recruiters ook heel wat vacatures in hun portefeuille die “onder de radar zitten”, zo kan je via hen toegang krijgen tot die “verborgen arbeidsmarkt”. Heb je een vacature bij een topbedrijf gezien? Ook dan kan je via een recruiter solliciteren. Bouw een band op met jouw recruiter en stel de vacature voor.
Natuurlijk zijn niet alle recruiters dezelfde. Waar maken wij het verschil? Bij alle bedrijven binnen Select Group staat de mens centraal. Onze collega’s gaan eerst in gesprek met jou over je kennen en kunnen, je persoonlijkheid en wat je juist zoekt. Zo kunnen ze voor jou een perfecte match zoeken, niet alleen op basis van de jobinhoud maar ook op persoonlijk vlak.
Waarom solliciteren via een recruiter?
Toegang tot heel wat verborgen vacatures
Recruiters frissen jouw CV op zodat hij eruit springt bij je werkgever
Je krijgt tips op maat voor je op sollicitatiegesprek gaat
Je moet minder lang wachten op een antwoord
Recruiters stellen vacatures voor die bij je profiel passen, zodat je zelf niet eindeloos meer hoeft te zoeken
Wat is het verschil tussen uitzendarbeid, detachering en project sourcing?
Binnen Select Group bieden we verschillende HR oplossingen aan, onder verschillende contracten: vaste aanwerving van onbepaalde duur, bepaalde duur, uitzendarbeid en projectsourcing. Sommige van die contractvormen worden weleens door elkaar gehaald. Waar zit het verschil?
Consultants kom je vandaag tegen in IT, Finance, Engineering. Kortom tal van sectoren! Ze werken meestal onder project sourcing contracten. Het is geen compleet nieuwe contractvorm maar toch is het verschil met uitzendarbeid of detachering niet altijd duidelijk voor iedereen.
“Projectsourcing geeft bedrijven de mogelijkheid om projecten door externe specialisten te laten uitvoeren. De werknemers van projectsourcingbureaus zijn specialisten in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, technici, financiële specialisten, marketeers, juristen, HR-medewerkers…”
“Projectsourcing geeft bedrijven de mogelijkheid om projecten door externe specialisten te laten uitvoeren. De werknemers van projectsourcingbureaus zijn specialisten in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, technici, financiële specialisten, marketeers, juristen, HR-medewerkers…” (definitie Federgon)
Select Projects biedt bedrijven in de Life Sciences ondersteuning aan de hand van zulke specialisten. De medewerkers van Select Projects voeren projecten uit bij klanten in België, in verschillende sectoren. De projecten zijn afgebakend in tijd maar kunnen verlengd worden. Organisaties die de hulp inroepen van Select Projects rekenen op specialisten om hun bij te staan bij zeer specifieke opdrachten, opdrachten die ze zelf niet kunnen uitvoeren omdat ze de nodige kennis missen.
Ook in de zorgsector wordt project sourcing toegepast. Verpleegkundigen van Select Medical werken op projectbasis en worden in zorginstellingen gevraagd waar een nijpend tekort heerst. Op die manier kunnen medewerkers van Select Medical hun vaardigheden op verschillende afdelingen ontwikkelen en kunnen ziekenhuizen en zorgcentra rekenen op extra ondersteuning.
Start je als medewerker bij Select Projects of Select Medical, dan teken je een contract van onbepaalde duur. Select Projects of Medical is werkgever en ondersteunt zijn specialisten met verdere opleidingen, vragen over hun carrière en evaluaties. Zij zoeken nieuwe projecten of krijgen aanvragen van klanten en matchen die met hun bestaande pool aan experten.
Met project sourcing ontwikkel je jouw talent bij verschillende organisaties. Je hebt afwisseling maar hebt ook een grote werkzekerheid, dankzij de aanvraag die je werkgever krijgt. Als project sourcer kies je voor een engagment op lange termijn met je werkgever en op kortere termijn met je klant.
Detachering?
“Een onderneming waarvan de zetel buiten België is gevestigd, kan zijn werknemers naar België detacheren, dwz. deze werknemers in België tijdelijk tewerkstellen.”
Project Sourcing en Detachering worden vaak door elkaar gehaald, toch zit er een nuance tussen de twee. Bij detachering komt een internationaal aspect kijken. Aangezien Select Projects en Select Medical Belgische ondernemingen zijn die hun medewerkers aan het werk zetten op projecten in België, is er geen sprake van detachering.
Project Sourcing wordt weleens verkeerdelijk detachering genoemd, met een negatieve connotatie. Bij detachering is er een grote fysieke afstand tussen werkgever en werknemer, jij zit als werknemer in het buitenland. Die afstand kan je soms ook ervaren bij project sourcing-bureaus: medewerkers voelen zich in de steek gelaten door hun werkgever maar kunnen ook niet terecht bij hun opdrachtgever. Ze worden aan hun lot overgelaten en van project naar project gestuurd. Zulke project sourcing-bureaus worden dan vaak omschreven als detachering-bureaus.
De negatieve connotatie van detachering is zeker niet van toepassing bij de bedrijven binnen Select Group: het kiezen van projecten gebeurt steeds in overleg, er is een open communicatie en met tal van initiatieven versterken we de verbondenheid onderling.
Wat dan met interimarbeid?
“Bij uitzendarbeid wordt een uitzendkracht (werknemer) in dienst genomen door een uitzendbureau (werkgever) met de bedoeling om te worden uitgeleend aan een gebruikende onderneming (klant van het uitzendbureau) en daar tijdelijke arbeid te verrichten.”
Er is een zekere overeenkomst tussen interimarbeid en project sourcing: je voert een opdracht uit, die jouw wordt voorgesteld door je werkgever. Op het werk zelf, ben je geen intern lid, maar werk je voor een centrale partij. Toch zijn er grote verschillen: als interimmer werk je met weekcontracten die hernieuwd worden. Projectmedewerkers hebben een contract van onbepaalde duur. Project sourcing biedt meer stabiliteit, interimarbeid meer vrijheid.
Een ander verschil is de opvolging. Als interimmer heb je contact met het uitzendkantoor over praktische zaken als maaltijdcheques en contracten. Er worden geen evaluaties ingepland, je krijgt geen opleidingen en er wordt niet gevraagd naar je verdere carrière. Bij project sourcing ga je een engagement aan op lange termijn, als interimmer op korte termijn.
Project sourcing in verschillende sectoren
Project sourcing als contractvorm komt voor in verschillende sectoren. Beroepsfederatie Federgon licht in het jaarverslag de verdeling toe.
De beste versie van jezelf worden: waarom opleiden van personeel loont
We lazen het onlangs in de Belgische krant De Tijd: Ondernemingen investeren almaar meer zelf in opleidingen. Ook binnen Select Group maakt het ontwikkelen van talent deel uit van ons DNA. Het is een punt dat bovenaan de agenda staat van alle leden binnen de groep. Waarom loont het om net in deze tijd te investeren in de ontwikkeling van eigen personeel?
In deze economisch onvoorspelbare tijd, staan bedrijven voor moeilijke vraagstukken: aan de ene kant stijgen de kosten door inflatie, energie en terugvallende productie. Aan de andere kant blijft geschikt personeel vinden, moeilijker dan ooit. Bedrijven die in de eerste golf van Corona hun aanwervingen hebben stopgezet, weten hoe moeilijk het was om de draad terug op te pikken nadien, bij de heropleving.
Professionals niet gevonden op de arbeidsmarkt? Leid ze zelf op!
Om te vermijden geschoold personeel weg te moeten plukken bij de concurrentie, zetten meer en meer bedrijven in op het opleiden van nieuwe medewerkers. Denk maar aan de Niko Academy, de Pfizer Academy of de Volvo Academy. Bedrijven zetten leerplatformen op en voorzien in house opleidingstrajecten bij de opstart van nieuwe medewerkers. Werkzoekenden uit tal van sectoren kunnen zich zo laten omscholen, op kosten van hun nieuwe werkgever.
Ook als werkgever heeft dit tal van voordelen. Je hoeft niet langer alles uit de kast te halen om tevergeefs meteen een professional te vinden. Je maakt zelf van beloftevolle talenten de professionals die je nodig hebt, met de juiste vakspecifieke skills.
Bovendien is een werkgever die opleidingen aanbiedt, graag gezien. Als werkgever toon je oprechte interesse in de ontwikkeling van je medewerkers. Ze zijn er niet enkel en alleen om te werken van 9 tot 5, maar kunnen zichzelf ook verder ontwikkelen door bij jou aan de slag te gaan.
Is opleiden de oplossing voor de mismatch op de arbeidsmarkt?
Ondanks de onvoorspelbare economische situatie, blijft het aantal openstaande vacatures stijgen. Het aanbod van beschikbare werknemers op de arbeidsmarkt kan slechts moeilijk een antwoord bieden op die stijgende vraag. In die zin kan het opstarten van een Academy of een opleidingsplan de mismatch gedeeltelijk verhelpen. Natuurlijk blijft de vraag naar hoogtechnologisch personeel moeilijker op te lossen met zulke initiatieven.
Hoe zit dat bij Select Group?
Binnen Select Group is de ontwikkeling van eigen personeel een prioriteit voor alle merken: De beste versie van jezelf worden, dat is waar het om draait. Zo organiseerde Select Projects onlangs opnieuw een Academy Day en brengt Select Medical zijn medewerkers jaarlijks fysiek samen voor een praktijkgerichte opleidingsdag binnen de zorg. Ook bij de Nederlandse collega’s van EN HR Solutions is talentontwikkeling een focuspunt. Nieuwe collega’s volgen een onboardingsweek en krijgen nadien de kans om leiderschapstrajecten en communicatietrainingen te volgen.
Maar ook de HR merken binnen Select Group sterken hun hard en soft skills aan met opleidingen: interviewtechnieken, sourcing, rekruteren via social media. Dit alles aangeboden door interne medewerkers: een duurzame oplossing die ervoor zorgt dat kennis bewaart en gedeeld wordt binnen de verschillende organisaties.