09/11/2022 | Geschreven door: Emma | Categorie: HR, Select Group

De beste versie van jezelf worden: waarom opleiden van personeel loont

We lazen het onlangs in de Belgische krant De Tijd: Ondernemingen investeren almaar meer zelf in opleidingen. Ook binnen Select Group maakt het ontwikkelen van talent deel uit van ons DNA. Het is een punt dat bovenaan de agenda staat van alle leden binnen de groep. Waarom loont het om net in deze tijd te investeren in de ontwikkeling van eigen personeel?

In deze economisch onvoorspelbare tijd, staan bedrijven voor moeilijke vraagstukken: aan de ene kant stijgen de kosten door inflatie, energie en terugvallende productie. Aan de andere kant blijft geschikt personeel vinden, moeilijker dan ooit. Bedrijven die in de eerste golf van Corona hun aanwervingen hebben stopgezet, weten hoe moeilijk het was om de draad terug op te pikken nadien, bij de heropleving.

Professionals niet gevonden op de arbeidsmarkt? Leid ze zelf op!

Om te vermijden geschoold personeel weg te moeten plukken bij de concurrentie, zetten meer en meer bedrijven in op het opleiden van nieuwe medewerkers. Denk maar aan de Niko Academy, de Pfizer Academy of de Volvo Academy. Bedrijven zetten leerplatformen op en voorzien in house opleidingstrajecten bij de opstart van nieuwe medewerkers. Werkzoekenden uit tal van sectoren kunnen zich zo laten omscholen, op kosten van hun nieuwe werkgever.

Ook als werkgever heeft dit tal van voordelen. Je hoeft niet langer alles uit de kast te halen om tevergeefs meteen een professional te vinden. Je maakt zelf van beloftevolle talenten de professionals die je nodig hebt, met de juiste vakspecifieke skills.

Bovendien is een werkgever die opleidingen aanbiedt, graag gezien. Als werkgever toon je oprechte interesse in de ontwikkeling van je medewerkers. Ze zijn er niet enkel en alleen om te werken van 9 tot 5, maar kunnen zichzelf ook verder ontwikkelen door bij jou aan de slag te gaan.

Is opleiden de oplossing voor de mismatch op de arbeidsmarkt?

Ondanks de onvoorspelbare economische situatie, blijft het aantal openstaande vacatures stijgen. Het aanbod van beschikbare werknemers op de arbeidsmarkt kan slechts moeilijk een antwoord bieden op die stijgende vraag. In die zin kan het opstarten van een Academy of een opleidingsplan de mismatch gedeeltelijk verhelpen. Natuurlijk blijft de vraag naar hoogtechnologisch personeel moeilijker op te lossen met zulke initiatieven.

Hoe zit dat bij Select Group?

Binnen Select Group is de ontwikkeling van eigen personeel een prioriteit voor alle merken: De beste versie van jezelf worden, dat is waar het om draait. Zo organiseerde Select Projects onlangs opnieuw een Academy Day en brengt Select Medical zijn medewerkers jaarlijks fysiek samen voor een praktijkgerichte opleidingsdag binnen de zorg. Ook bij de Nederlandse collega’s van EN HR Solutions is talentontwikkeling een focuspunt. Nieuwe collega’s volgen een onboardingsweek en krijgen nadien de kans om leiderschapstrajecten en communicatietrainingen te volgen.

Lees hier het verhaal van de Young Graduates bij Select Projects

Maar ook de HR merken binnen Select Group sterken hun hard en soft skills aan met opleidingen: interviewtechnieken, sourcing, rekruteren via social media. Dit alles aangeboden door interne medewerkers: een duurzame oplossing die ervoor zorgt dat kennis bewaart en gedeeld wordt binnen de verschillende organisaties.

Wil jij graag werken voor een werkgever die investeert in je persoonlijke ontwikkeling? Neem een kijkje bij de openstaande vacatures van Select Group.