11/07/2022 | Geschreven door: Emma | Categorie: België, Outplacement, Select Consultancy

Wat is het verschil tussen loopbaanbegeleiding en outplacement?

Loopbaanbegeleiding en outplacement lijken misschien op elkaar, maar er zijn wel enkele verschillen. Zo is het uitgangspunt al helemaal anders: bij outplacement is er sprake van een ontslag, bij loopbaanbegeleiding initieert een werknemer zelf het traject. Maar er zijn ook overeenkomsten!

Een onverwachte wending of een gepland traject?

Wie een loopbaanbegeleiding opstart, is doorgaans nog aan het werk. Die werknemer voelt zich misschien niet op z’n plaats in zijn huidige functie, zoekt meer uitdaging of weet niet goed wat een volgende stap in z’n carrière kan zijn.

Een kandidaat die loopbaanbegeleiding start, is al aan het nadenken over een volgende stap. De persoon in kwestie is gemotiveerd om zich verder te ontwikkelen, eventueel een onbekend pad in te slaan en te starten in een nieuwe job.

Bij een outplacementbegeleiding is er minder enthousiasme vanuit de kandidaat. Een outplacement gaat altijd gepaard met een ontslag. Soms komt dit onverwacht. De persoon in kwestie is niet voorbereid om na te denken over een nieuwe job. Bovendien moet hij ook nog eerst een rouwproces doorlopen. Het uitgangspunt is dus verschillend van dat bij een loopbaanbegeleiding.

Praktische begeleiding

Een outplacement is vaak praktisch ingericht: ‘Werknemers die ontslagen worden en een outplacementtraject volgen, hebben soms 20 of 30 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt. Ze hebben al die tijd niet meer moeten solliciteren,’ vertelt Nancy Tollenaere (Career Coach bij Select Group). ‘Na een eerste opvang door onze coaches, leren we hen opnieuw solliciteren, een CV opstellen, motivatiebrieven uitsturen. Het is heel praktisch. En dat is nodig. Mensen weten niet waar te beginnen.’

Bij een loopbaanbegeleiding worden er vooral vragen gesteld over de kandidaat zelf. Wat voor soort job zou bij hem passen? Waar krijgt hij stress van? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de balans werk & privé beter wordt? Hoe zorgen we voor meer of minder uitdaging op het werk? Dit zijn vragen die ook aan bod komen in een outplacementbegeleiding maar het vinden van een job is daar de prioriteit.

Het einddoel van een outplacement of loopbaanbegeleiding is ook anders. Maar toch hebben de twee trajecten ook veel overeenkomsten.

Lees het volledige artikel op de website van Select Consultancy

*Opgepast: voor outplacement geldt een andere regeling in België en Nederland. Zo is het onder bepaalde voorwaarden verplicht bij ontslag in België. In Nederland is dit niet het geval.