15/12/2022 | Geschreven door: Emma | Categorie: België, Outplacement, Select Group

4 op 10 werkgevers vreest medewerkers te moeten ontslaan

De stijgende levenskosten en inflatiecijfers bezorgen niet enkel de Belgische gezinnen kopzorgen. Ook voor werkgevers vormen toenemende kosten hoe langer hoe meer een uitdaging. Zo blijkt uit recent onderzoek van Liantis dat 4 op 10 werkgevers vreest in 2023 medewerkers te zullen moeten ontslaan omwille van toenemende kosten.

Deze recente enquête, afgenomen bij 1.568 ondernemers, toont aan dat werkgevers er rekening mee houden dat ze medewerkers zullen moeten ontslaan om hun kosten onder controle te houden. 86,4% van hen verwacht een gemiddelde kostentoename per medewerker tussen de 0 en 30% omwille van de gestegen energie- & brandstofprijzen in combinatie met de loonindexering. 10,5% denkt zelfs dat die toename nog hoger zal zijn.

Enerzijds ontslagen, anderzijds openstaande vacatures

Eén manier om de kosten te drukken is om mensen te ontslaan: 39,3% van de ondernemers zegt die intentie te hebben om hun kosten onder controle te houden. Dat aantal ligt hoger bij werkgevers die aangeven dat ze zich dagelijks zorgen maken over de toekomst van hun bedrijf (47,6%) en bij werkgevers die stellen dat ze letterlijk wakker liggen van de stijgende kosten van hun zaak (49,1%).

Uit dezelfde enquête blijkt ook dat 26% van de werkgevers dringend op zoek is naar extra medewerkers, een contradictie met de besparingen die ze willen doorvoeren. Zo zullen in sommige bedrijven werkgevers enerzijds mensen ontslaan en anderzijds investeren in knelpuntfuncties. Economische acties die een grote impact kunnen hebben voor de dynamiek en cultuur binnen een bedrijf.

Hoe kan Select Group helpen?

Binnen Select Group zijn er verschillende entiteiten die bedrijven kunnen verder helpen doorheen de crisis. De werving & selectie alsook de uitzend-merken binnen de groep (Select HR, iSTORM, Xpertize, Flox, Peps) blijven beschikbaar om bedrijven te ondersteunen met nieuwe aanwervingen, onder verschillende contractvormen. Wilt u bijvoorbeeld werken aan uw employer brand of jobsite om zo makkelijker kandidaten aan te trekken voor uw openstaande vacatures, dan kan u beroep doen op de expertise van EN HR solutions, zowel in Nederland als in België.

Lees ook: Interne mobiliteit: Soms zit de witte raaf dichterbij dan je denkt!

Daarnaast is Select Consultancy & Outplacement gespecialiseerd in HR advies op maat inzake interne mobiliteit en outplacement. Zijn er functies die intern ingevuld kunnen worden? Hoe zie je het grotere plaatje? Wat met de dynamiek en bedrijfscultuur in deze moeilijke tijden? Select Consultancy & Outplacement heeft de geschikte coaches om uw bedrijf weer in topvorm te krijgen.

Lees ook: Waarom outplacement aanbieden ook als het niet verplicht is?

Zijn ontslagen onvermijdelijk? Ook dan kan Select Consultancy & Outplacement bedrijven ondersteunen. Denk eraan dat in sommige gevallen een outplacementbegeleiding wettelijk verplicht is bij ontslag van een medewerker. Maar ook wanneer dit niet verplicht is, heeft een outplacementbegeleiding tal van voordelen. Een professionele één-op-één begeleiding geeft medewerkers opnieuw perspectief.

Nood aan advies? Neem vrijblijvend contact op met onze coaches via consultancy@selecthr.be

Select Group biedt een brede waaier aan HR-diensten en oplossingen. Ontdek onze leden op onze website: www.weareselectgroup.com