27/10/2023 | Geschreven door: Emma | Categorie:

Select Group in DEAL Magazine

Generatie Z is lui. Ze zien geen werk. Ze willen zo snel mogelijk naar huis. Klopt dat? Over deze en andere thema's gingen CEO Bart Gonnissen en co-CEO's Jelle Destoop & Charlot Van Ussel in gesprek met psycholoog en trendwatcher Herman Konings.

Het volledige interview verscheen vandaag in het DEAL magazine van SDM Corporate Finance Group dat beschikbaar was als bijlage bij de Belgische krant De Tijd en Het Belang van Limburg.

Lees het interview hieronder:


“GENERATIE Z LUI? IK ZIE VOORAL HEEL WAT RUWE DIAMANTEN”

Afgelopen zomer ging psycholoog en trendwatcher Herman Konings op vraag van SDM langs bij Select Group, de ‘gespecialiseerde generalist’ in alles wat te maken heeft met HR en menselijk kapitaal. Hij bracht er een (andere) babyboomer en twee millennials uit de bestuurskamer samen voor een boeiend panelgesprek over, onder meer, generaties en hun onderlinge verschillen.

Eigenaar Bart Gonnissen, een ervaren ondernemer voor wie de bedrijfswereld nog weinig geheimen kent. Co-CEO’s Charlot Van Ussel en Jelle Destoop, twee jonge dertigers die ambitieus meedraaien aan de top van de organisatie en – in de context van een Smart Deal – klaargestoomd worden om straks de opvolging van hun oom of schoonvader te verzekeren. En natuurlijk veranderingspsycholoog Herman Konings, die met plezier ballonnetjes oplaat over allerlei relevante trends en thematieken. De ingrediënten voor een interessante discussie waren duidelijk present in het Antwerpse hoofdkwartier van Select Group, en zo geschiedde.

Generatieverschillen

De aanwezigheid van twee generaties uit dezelfde familie en binnen hetzelfde bedrijf inspireert Herman Konings al gauw om de millennials aan tafel een prikkelende vraag voor te leggen: “Wat stoort jullie aan de babyboomers?” “Het is misschien wat eigen aan hen om te denken dat de alwetendheid aan hun generatie toebehoort”, stelt Jelle. “En dat terwijl veel nieuwe kennis net in de volgende generaties te vinden is. De steeds snellere digitalisering zal ervoor zorgen dat onze generatie binnen pakweg tien jaar enorm uitgedaagd wordt, laat staan alle generaties vóór ons.” Wanneer het gaat over de verschillen tussen beide generaties, laat Charlot de term ‘procescommunicatie’ vallen. “Wij hebben meer nood aan een heel open, transparante cultuur en willen betrokken zijn bij alle relevante bedrijfsthema’s.” Zonder al zijn leeftijdsgenoten daarbij over dezelfde kam te scheren, geeft Bart zijn nicht gelijk. “Het klopt wel dat wij wat behoudsgezinder zijn, voorzichtiger in waarover we communiceren en hoe we dat doen.”

Haasje-over

Na een verrijkende passage over diversiteit op de verschillende leidinggevende niveaus, werpt Konings op dat veel nieuwe bestuurders vandaag tot generatie Y behoren. “De millennials plegen als het ware haasje-over bij generatie X. Hoe komt dat volgens jullie, experts ter zake?” “Ik denk opnieuw aan die algemene versnelling in de maatschappij, aan die digitalisering”, zegt Bart. “De mensen uit generatie X stonden in de schaduw van de babyboomers en hebben te weinig aanpassingsvermogen getoond om mee te zijn met de nieuwe trends. Ze voerden hun job steeds heel plichtsgetrouw uit, maar zijn zich eigenlijk vergeten bijscholen. Jonge mensen zijn veel sneller mee met die veranderingen. En bovendien zijn ze veel flexibeler.”

De leeftijden van de tafelgasten bewijzen het: bij Select Group is de situatie niet anders. “Dat heeft ook wel te maken met de vlakke structuur en het ontbreken van een hiërarchische cultuur”, verklaart Charlot. “Hier wordt niet gekeken naar status, expertise of jaren ervaring. Het enige wat telt, is of iemand al dan niet geschikt is voor een functie.” “We mogen daarnaast niet vergeten dat de babyboomers veel hebben opgebouwd”, pikt Jelle in. “Voor zichzelf, maar ook voor ons, hun kinderen. Zo konden we de wereld ontdekken en op jonge leeftijd al heel wat kennis en ervaringen opdoen. Dat resulteerde in een zekere assertiviteit en een behoefte aan snelheid.”

Generatie Z: luie werknemers of ruwe diamanten?

Volgend op een organische brugje naar enkele welzijnsvraagstukken en in afwachting van een discussie over het begrip ‘reverse mentoring’, de gelegenheid geven aan jonge mensen om hun stem te laten horen en tevens effectief gebruikmaken van hun input, verschuift de aandacht naar generatie Z. Konings somt allereerst de heersende vooroordelen op. “Ze zijn lui. Ze zien geen werk. Ze willen zo snel mogelijk naar huis. Klopt dat?” “Over het algemeen zie ik vooral veel potentieel”, neemt Charlot het op voor de generatie achter zich. “Wanneer je hen kan inspireren en ze echt in je zaak geloven, is het engagement groot. Zelf onboarden we heel wat schoolverlaters, in al onze entiteiten, en we stellen vast dat zij zeer snel op het niveau van een ancien functioneren. Het zijn ruwe diamanten, die wij met onze expertise en coaching kunnen sturen tot iemand heel waardevol en succesvol voor een organisatie. Als je ze in hun kracht uitspeelt, in de ideale werkvorm, dan zijn ze al op erg jonge leeftijd tot bijzonder veel in staat.”

Bekijk het integrale gesprek over het DNA van Select Group en thema’s als welzijn op het werk, artifi ciële intelligentie en natuurlijk generatieverschillen op www.sdm.be