30/06/2022 | Geschreven door: Emma | Categorie: EN HR solutions, Tips & tricks

Rekruteren via social media: zo bereik je latent werkzoekenden

Als we zeggen dat het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden, trappen we een open deur in. Hiring managers in allerlei sectoren merken de krapte van de arbeidsmarkt iedere dag: een vacature publiceren op de bekende jobsites levert geen sollicitanten meer op. Hoe kan social media helpen?

Om te begrijpen hoe je social media kan inzetten in je rekrutering, moeten we eerst de arbeidsmarkt van vandaag bekijken. We weten dat er ontzettend veel openstaande vacatures zijn. Alle bedrijven zoeken personeel en ze vinden geen geschikte kandidaten. In mei 2022 werden bij VDAB 26.6% meer vacatures gepubliceerd ten opzichte van mei 2021. Iedere maand noteert VDAB een nieuwe recordhoogte.

Aantal ontvangen vacatures per maand
Bron: https://www.vdab.be/sites/default/files/media/files/vacaturebericht_mei_2022.pdf

Wie bereik je via social media?

Enerzijds zijn er steeds meer vacatures. Anderzijds zijn er steeds minder werkzoekenden, de vijver waarin al deze organisaties vissen wordt kleiner. Wie publiceert op bekende jobsites als VDAB, Indeed of Jobat bereikt wel de actief werkzoekende kandidaten. Maar dit is slechts een klein percentage van potentiële kandidaten. Wil je de niet-actief werkzoekenden bereiken dan is social media de snelste weg.

Aantal werkzoekenden per maand
Bron: https://www.vlaanderen.be/alle-hens-aan-dek/covidata-arbeidsmarkt

Hoe rekruteer je via social media?

Rekruteren via social media is meer dan alleen maar vacatures delen op je LinkedIn pagina. Je wilt social media gebruiken om je werkgeversmerk bekend te maken met de wereld: hoe is het om te werken voor jouw bedrijf? Wat zijn jullie waarden? Zorg ervoor dat potentiële sollicitanten fan worden van jou als werkgever.

Binnen Select Group is EN HR solutions elke dag bezig met rekrutering via social media. Van gericht campagnes voor vacatures tot het bereiken van een specifieke doelgroep of het opzetten van een employer brand. We vroegen nog enkele tips aan onze collega’s van EN HR solutions.

Tip 1: Gebruik het juiste kanaal

Wil je een jong publiek aantrekken? Dan maak je best een account op Instagram of TikTok aan. Ervaren sales- en HR-profielen vind je doorgaans vaker op LinkedIn, technische profielen kan je bereiken op Facebook. Dit is natuurlijk heel kort door de bocht, denk ook aan de locatie, de sector, de leeftijdscategorie. Test, meet en pas je kanalen aan.

Lees ook: “Vacaturemarketing: wanneer een gewone vacature niet meer voldoende is

Tip 2: Post niet steeds vacatures

Gebruik je social media om een inkijk te geven in je bedrijf. Deel waar jij als bedrijf voor staat, laat zien hoe het is om te werken voor jouw organisatie. Zo maak je mensen warm om zich aan te sluiten bij jullie team, nog voor een vacature wordt gedeeld. Als je enkel vacatures deelt, weten je volgers niet hoe is het is om voor jou te werken en zullen ze minder snel geneigd zijn om te solliciteren.

Tip 3: Denk een stap verder

Een mooie advertentie is leuk, maar zorg ook dat kandidaten een vervolgstap kunnen maken. Wijs je ze door naar je website? Zorg er dan voor dat je daar eenvoudig de vacature kan bekijken en kan solliciteren. Wil je het kandidaten nog makkelijker maken? Laat ze solliciteren zonder een verplicht CV te vragen. Heel wat bezoekers die via social media komen, surfen op hun telefoon en hebben dan geen CV bij de hand. Maak je website én je sollicitatieproces mobile friendly.

Lukt het je niet om de juiste kandidaten te bereiken via social media? Schakel de hulp in van EN HR solutions. Zij zijn experts in het uitzoeken waar jouw potentiële kandidaat zit en weten hem of haar te bereiken met de juiste advertenties.

Neem contact op via onze website of bekijk de website van EN HR solutions.

Benieuwd hoe Select Group rekruteert via social media? Volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram.