25/02/2022 | Geschreven door: Emma | Categorie: Tips & tricks

Hoe complimenten geven aan collega’s die oprecht overkomen?

Een compliment krijgen is altijd leuk. Je zou denken dat complimenten geven dat ook is, maar dat is het niet altijd zo. Je wilt vermijden als een slijmbal over te komen, zeker op het werk. Denk maar aan een compliment geven aan je baas. Hier vind je enkele tips om alsnog jouw complimenten uit te delen.

Complimenten geven aan collega’s is niet zo moeilijk, maar hoe kan je een compliment geven aan je baas? Je wilt vermijden het lievelingetje te worden of onoprecht overkomen. Andersom is het voor een leidinggevende ook belangrijk om oprechte complimenten te geven aan zijn of haar medewerker.

Hier vind je enkele tips om complimentendag op het werk te vieren en een collega een compliment geven.

Een collega complimenten geven?

Je wilt twee dingen vermijden wanneer je rechtstreekse collega’s complimenten geeft. Enerzijds wil je oprecht overkomen en niet als een slijmbal. Anderzijds wil je je collega’s niet het gevoel geven dat je ze graag evalueert.

Hoe geef je jouw collega een compliment? Geef een compliment over zijn specialiteit. Iets wat jij zeker niet in je takenpakket wilt opnemen en waar hij of zij zeer goed in is. Heeft jouw collega bijvoorbeeld een update uitgevoerd van de website en heb jij hier al goede dingen over gehoord van klanten, is een voorbeeld van een compliment: “Er hebben al 5 klanten gebeld over onze nieuwe website. Ze vinden hem super goed.” Dat komt oprechter over dan te zeggen dat iemand “goed bezig is”.

Kantoor Gosselies geeft elkaar graag complimenten

Complimenten geven aan je baas?

Een compliment geven aan je leidinggevende is niet zo vreemd. Niet enkel je baas mag complimenten geven aan jou, jij kan hem ook complimentjes geven. Let er dan wel op dat het oprecht overkomt. Geef je een compliment over de nota’s van je baas, maar lees je die nooit? Dan komt dit niet goed over.

Een voorbeeld van een oprecht compliment: je leidinggevende helpt je op weg met een moeilijke email, jij geeft het compliment: “Bedankt voor je advies. Die zin over hoe een extra week ons nog verder kan brengen, geeft vertrouwen en maakt duidelijk dat we nog steeds op schema zitten.” Door een compliment voor je baas te koppelen aan een les die je leerde, klinkt het veel oprechter.

Een ander voorbeeld van een compliment aan je baas is: “Dat is een goede oplossing, hoe kom je daarop?”.

Jouw collega een compliment geven als leidinggevende?

Medewerkers willen weten wat hun baas van hen vindt. Of ze goed werk leveren én jouw verwachtingen overtreffen. Geef als leidinggevende oprechte complimenten, een voorbeeld van een compliment: “Ik zie dat je meer gefocust bent”. Werkt jouw medewerker een project succesvol af? Complimenteer iedereen die er aan meewerkte.

Op 1 maart 2022 is het Complimentendag. Dé dag om complimentjes uit de delen. Wees specifiek en oprecht, deel er niet teveel uit en geef complimenten persoonlijk één op één en niet aan een hele groep.

Geef je graag complimenten? Dat is positief! Jij geeft om mensen! Zo’n warme persoonlijkheden passen perfect bij Select Group. Neem een kijkje tussen onze openstaande vacatures!