01/12/2022 | Geschreven door: Emma | Categorie: Klantenverhalen, Select Group, Xpertize

Ook Select Group ondersteunt internationale rekrutering vanuit Afrika

Onlangs verscheen Gentis Recruitment in de Belgische krant De Tijd. Het bedrijf rekruteert jong en geschoold talent uit Afrika om er de krapte op de arbeidsmarkt hier deels mee op te lossen. Ook Select Group biedt, dankzij een goede samenwerking tussen de bedrijven binnen de groep, een gelijkaardige service aan en gelooft net als Gentis dat internationaal rekruteren een onderdeel kan zijn om het probleem van de krapte op de Belgische (en Europese) arbeidsmarkt op te lossen.

'Europese bedrijven kreunen onder het gebrek aan talent, maar op het Afrikaanse continent vind je dat in overvloed', zegt El Machaoud in het artikel. 'Die profielen blijven hier de komende jaren schaars, wat de macro-economische realiteit ook is.' Ook Select Group ziet door de internationale aanwezigheid van haar entiteiten, deze nieuwe realiteit als een opportuniteit. Reeds voor de coronacrisis kreeg Select HR in België zo bijvoorbeeld de vraag om technische profielen te vinden voor een klant in Gent. Uiteindelijk werden meer dan 30 kandidaten gevonden in Marokko.

30 technisch hooggeschoolde profielen uit Marokko

Xpertize, onderdeel van Select Group met hoofdkantoor in Casablanca en verder kantoren in Senegal en Ivoorkust, ondersteunde het Belgische Select HR in haar zoektocht naar die 30 profielen. ‘De collega's in Marokko namen het volledige rekruteringsproces op zich, na een uitgebreide briefing van de Belgische collega’s,’ vertelt Jelle Destoop co-CEO van Select Group. ‘Zij zochten naar geschikte profielen en voerden een eerste screening door. Van zodra er een “pool” van beschikbaar talent was samengesteld, vlogen we met de klant naar ons kantoor in Marokko om er twee dagen samen met de klant het rekruteringsproces af te ronden met een finaal gesprek.’

De technische kandidaten, gerekruteerd in Marokko (fotograaf: Maarten De Bouw)

Na het succesvol doorlopen van de sollicitatieprocedure bracht Select Group, samen met een gespecialiseerde partner, alle administratie in orde zoals een arbeids- en verblijfsvergunning en konden de hooggeschoolde kandidaten aan de slag bij een productiebedrijf in Gent.

In Marokko is er nog een gigantisch potentieel beschikbaar van geschoolde en talentvolle kandidaten, zeker voor technische en voor IT functies.

Internationaal rekruteren deel van de oplossing

Waarom Select Group dit doet? ‘Om onze klanten te blijven ontzorgen. De huidige arbeidsmarkt in Europa is niet langer voldoende om alle openstaande vacatures in te vullen. Dat weet ondertussen iedereen. Select Group bouwt actief aan een netwerk om klanten van de verschillende entiteiten binnen de groep te kunnen blijven ontzorgen, ondanks de huidige schaarste. Internationaal rekruteren is zeker niet de heilige graal, maar het is wel een deel van de oplossing voor het structureel arbeidstekort in Europa.’

Zowel Select HR als Xpertize maken deel uit van Select Group. Ontdek hen en de andere leden binnen de groep op onze website.