17/10/2023 | Geschreven door: Emma | Categorie: Select Group, Succesverhaal, We Are Select Group

Internationale rekrutering binnen Select Group: IT profielen in Marokkko

Dat verschillende profielen vandaag de dag amper nog te vinden zijn op onze arbeidsmarkt, is geen nieuws meer. De vijver aan beschikbaar talent raakt stillaan opgedroogd, zeker voor een aantal specifieke profielen. Bedrijven moeten steeds creatiever uit de hoek komen om talent dat elders werkzaam is, te overtuigen om bij hen aan de slag te gaan. Wat als we zouden gaan vissen in andere vijvers? Select Group zet in op internationale rekrutering en deed hier in 2023 zelf ook beroep op.

De krapte op de arbeidsmarkt is vandaag de dag extra voelbaar binnen enkele specifieke vakdomeinen. Denk maar aan IT-profielen, ingenieurs of technische profielen. Vraag het aan bedrijven die vandaag vacatures hebben openstaan voor dit soort profielen en het antwoord luidt: ‘ze zijn niet meer te vinden’! Wanneer alle binnenlandse vijvers opgedroogd zijn, kan er altijd nog uitgeweken worden naar buitenlandse talentpools. Maar hoe doe je dat?

Software developer in Marokko

Dankzij de nauwe samenwerking tussen de leden binnen Select Group, kan er heel snel verder gekeken worden. Xpertize, actief in Marokko, vormt de brug tussen de werking van de Belgische en Nederlandse entiteiten binnen Select Group en de lokale markt aan Marokkaans talent. Met de aanwerving van Zakaria, een software developer uit Marrakesh hebben wij nu ook zelf gebruik gemaakt van onze diensten voor een eerste interne internationale aanwerving.

Lees ook: 30 technisch hooggeschoolde profielen uit Marokko

‘Begin 2023 werd duidelijk dat we nood hadden aan versterking in ons team op het vlak van softwaredevelopment,’ vertelt Jeroen Huygh, corporate IT manager bij Select Group. ‘We moesten op zoek naar een software developer met de nodige ervaring die op lange termijn kon evolueren tot product owner van een specifieke software die wij binnen onze organisatie gebruiken.’

Extra moeilijkheid: vooral freelancers beschikbaar

Na een interne briefing over het profiel werd een vacature opengezet door het interne HR-team van Select Group. Al snel werd duidelijk hoe moeilijk deze opdracht was: ‘IT profielen zijn altijd moeilijk te vinden, maar in dit geval kwam er nog een extra moeilijkheid bij. Software developers werken namelijk het liefst als freelancer, zodat ze verschillende opdrachten kunnen uitvoeren bij verschillende klanten. Voor deze functie zochten we echter iemand die voor lange termijn het project kon ondersteunen en die vast bij ons in dienst zou willen gaan. Hij of zij zou moeten evolueren naar onze interne expert.’

Net op dat aspect struikelden heel veel potentiële kandidaten. De interne HR dienst van Select Group trok dan ook alle registers open: van atypische kanalen die specifiek zijn voor IT-professionals zoals Reddit tot maatwerkbedrijven voor mensen met autismespectrumstoornis. Maar het bleek echt zoeken naar een speld in een hooiberg.

De openstaande vacature kwam onze collega Naïm Bentaleb ter ore, die samen met zijn broer verantwoordelijk is voor Xpertize in Marokko. Hij stelde voor aan Jeroen om ook in Marokko software developers te gaan zoeken. Met de hulp van Xpertize kregen we heel wat instroom binnen uit Marokko. We hebben met enkele kandidaten een tweede ronde gehad waaronder Zakaria, die dan uiteindelijk ook akkoord ging met ons voorstel.’

Xpertize als belangrijke lokale schakel

De sollicitatiegesprekken verliepen via video-call. Maar voor de interne HR dienst vormde dit geen belemmering. ‘We merkten meteen dat Zakaria een match was voor Select Group. Hij was bovendien erg enthousiast, kwam professioneel over en doorstond ook de technische screening.’ Zowel de collega’s in Marokko als Zakaria spreken Frans en Engels, wat de communicatie vergemakkelijkt.

Om het contact nog vlotter te laten verlopen tussen de Marokkaanse kandidaten en Select Group als toekomstige werkgever, speelde Xpertize een belangrijke rol. Enerzijds bereiden ze de kandidaten voor op hun internationaal of remote avontuur ter plaatse, anderzijds informeren ze de toekomstige werkgever over de lokale arbeidsmarkt en scheppen ze het algemeen kader van bij de start. Een lokale partner is nodig om die brug te slaan.

Remote werken of verhuizen naar Europa

Zakaria werkt vandaag vanuit Marokko. Binnen IT-profielen is dit een gebruikelijke manier van werken, die ook veel IT’ers aanspreekt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo wierven we recent een ingenieur-profiel aan voor Select Projects uit Marokko die enkele dagen voor zijn opstart de reis naar België maakte.

Afhankelijk van de vacature en de wensen van kandidaat of werkgever, kan er voor één van deze opties gekozen worden. Of indien opportuun kan ook voor een hybride optie gekozen worden waarbij de kandidaat tijdelijk remote opstart en later de reis naar Europa maakt. Zoals altijd werken de leden van Select Group volledig op maat en kunnen we ondersteuning bieden bij internationale rekrutering in verschillende vormen.

Meer weten over internationale rekrutering? Aarzel niet om contact op te nemen.

Ook voor een van onze klanten vonden we de gepaste nieuwe werknemer in het buitenland. Lees het verhaal van Mehdi hier: “Internationale rekrutering: Mehdi start op bij Select Projects