04/08/2022 | Geschreven door: Emma | Categorie: EN HR solutions

Hoe trek je jong talent aan?

Jong talent is erg waardevol, zeker in deze tijd van schaarste. Vacatures geraken maar moeilijk ingevuld, ook door jonge starters. Maar hoe krijg je als organisatie jongeren vandaag de dag aan boord?

Wil je een specifieke doelgroep bereiken, dan moet je daar zijn waar die doelgroep ook is. Het heeft weinig zin om op zoek te gaan naar een buschauffeur voor de regio Brussel aan de hand van posters in de straten van Kortrijk. Wil je jong talent bereiken? Dan zal je jouw vacature op de juiste kanalen moeten delen.

Help! Waar moet ik mijn vacature publiceren?

Randstad publiceerde eind 2019 de resultaten van een onderzoek over jobkanalen en door wie ze gebruikt worden. Daaruit blijkt dat min 25-jarigen minder op zoek gaan via openbare jobsites zoals VDAB of LeForem, maar meer gebruik maken van Google & Facebook. Rekruteringsbureaus zijn opvallend populairder bij 25-34 jarigen.

Het komt er dus op aan om jouw vacature op deze kanalen te publiceren of je budget te heroriënteren naar bepaalde kanalen. Staat je vacature niet op Facebook? Dan is de kans kleiner dat je jong talent zal aantrekken.

Weg van traditionele kanalen

Dat je niet iedereen op dezelfde manier bereikt weten ook de experts van EN HR solutions. Het Nederlands bedrijf is lid van de Select Group en specialist in vacaturemarketing. Vind je moeilijk kandidaten dan zorgen de professionals van EN HR ervoor dat jouw vacature zo in de markt wordt gezet dat de juiste doelgroep bereikt wordt.

Lodi Planting van EN HR Solutions legt uit: “Voor je een vacature publiceert, moet je een doelpubliek voor ogen hebben en je in hun leefwereld inleven. Bij het voorbeeld van jong talent: zij geloven minder in traditionele mediakanalen. Ze lezen geen nieuws via de krant, maar wel via social media. Daar wordt nieuws onderling met elkaar gedeeld. Jongeren hechten meer belang aan wat hun ‘peers’ zeggen, omdat dit authentiek is. Zorg er dus voor dat je op sociale media actief bent.”

“Daarnaast verandert de manier waarop jongeren informatie opnemen. Een vacature op een website bestaat uit heel wat tekst, terwijl jongeren liever beelden zien. Daarom winnen sociale media als TikTok, WeChat en Instagram meer terrein.” Kortom: Wil je jongeren bereiken? Leef je in in hun wereld. Zorg dat je vacature op sociale media staat én een aantrekkelijk beeld heeft of nog beter: een video.

Stem je aanbod af op je doelpubliek

Wist je dat extralegale voordelen zoals een hospitalisatieverzekering of een bedrijfswagen op de tweede plaats komt van minst belangrijke redenen om te kiezen voor een job bij jongeren? Dat blijkt uit een enquête die VDAB & jeugdorganisatie De Ambrassade uitvoerde bij 940 jongeren tussen 16-30 jaar.

Wat zoeken jongeren dan wel in een toekomstige werkgever? Een goed loon is een belangrijke factor, vooral voor werkzoekende jongeren, maar wordt toch ‘slechts’ door 50,87% van de werkzoekende en door 28,84% van de werkende jongeren aangeduid als belangrijkste reden.

Toch staat loon pas op de derde plaats. Jobinhoud en locatie zijn nog net iets meer van belang. Ook flexibele werktijden zijn belangrijk voor jongeren. Ze willen autonomie, hun werk zelf kunnen organiseren en een job doen die ze graag doen. Een afwisselend takenpakket en toffe collega’s geven zin om te werken.

Conclusie: trek jong talent aan door…

  • Je vacature te publiceren waar de jongeren actief zijn: sociale media
  • Gebruik te maken van beelden en video’s
  • De focus te leggen op die zaken die jongeren warm maken voor een job (jobinhoud, locatie, collega’s)

Merk je dat je jouw doelgroep moeilijk kan bereiken met je vacature, ondanks deze tips? Neem contact op met onze collega’s van EN HR Solutions via https://enhrsolutions.nl/contact/. Zij kunnen je verder op weg helpen.

Geen tijd om zelf een vacature op te stellen? Schakel de consultants van Select HR in. Zij publiceren jouw vacature op de juiste kanalen en selecteren geschikte kandidaten op basis van jouw criteria. Je vindt een HR professional bij jou in de buurt op de website van Select HR.